Voedsel is de brandstof voor ons bestaan. Het is een rode draad door de dag. In de jaren 60-70-80 was het in veel gezinnen vanzelfsprekend om samen te koken en vervolgens om klokslag 18.00 uur met het hele gezin aan tafel te eten. Tegenwoordig zijn keuzes rondom voedsel individueler. We eten vluchtiger, niet altijd samen en in veel gevallen minder gezond.
Keuzes rondom voedsel hebben invloed op je eigen gezondheid en welzijn en reiken ook verder dan dat. Voedsel en eten is cultuur, het verbindt. Bovendien zijn activiteiten zoals samen tuinieren, koken en eten een uitstekende manier voor mensen om elkaar te ontmoeten, te leren kennen. Het kan helpen uit een sociaal isolement te komen en de gevolgen van armoede verzachten en verkleinen. Voedsel raakt jou en mij. Laten we daar weer aandacht voor hebben.
Binnen LEGrO [lees hier meer over LEGrO] zijn we geïnteresseerd in hoe inwoners zelf met behulp van professionals het verschil kunnen maken. De gedachte is dat als we met elkaar de verantwoordelijkheid voelen voor onze eigen leefomgeving, we actief kunnen bijdragen aan het realiseren van een gezonde voedselinitiatieven.
De bijeenkomst van 23 maart draait om de vraag waar bewoners behoefte aan hebben als het gaat om hun eigen (gezonde) voedselomgeving. Met daarbij de vraag welke rol beleidsmakers hebben bij het realiseren van deze gezonde voedselomgeving. Nynke Smidt (universitair hoofddocent Epidemiologie) spreekt over voedselomgeving en de volksgezondheid. Ervaringsdeskundige Annemaria Evers (Sterk uit Armoede) deelt haar levensverhaal met ons en hoe je toch, met weinig middelen een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Tiny Meijer vertelt over het bewonersinitiatief Stichting Voor Door en het koken zonder pakjes en zakjes.
Naast de dialoog maken we 23 maart ook daadwerkelijk eerste stappen richting een gezondere voedselomgeving. Anne Hilderink (initiatiefnemer coöperatie Klooster&Buren) organiseert met Samen koken in het Westerkwartier en Stichting Voor Door in Wildevank een gezonde maaltijdbereiding. Lijkt het je leuk om ’s middags mee te doen met de maaltijdbereiding? Stuur een mail naar Anne: annehilderink@gmail.com.
Voor wie is deze bijeenkomst? Deze bijeenkomst is voor elke bewoner die zich bezighoudt met initiatieven rond het thema voedsel(omgeving), gezonde leefstijl, samen koken en eten of zin heeft om mee te doen en denken over dit thema.
Datum: 23 maart 2022
Tijd: 17.00 – 21.00 uur (inloop om 16.30 uur, met samen eten inbegrepen)
Locatie: MFC de Noordsuythoeve in Noordbroek, Schoolstraat 2.
Kom je ook 23 maart? Aanmelden kan via deze link. Voor meer informatie over de bijeenkomst of het leernetwerk kun je contact opnemen met projectleider en dagvoorzitter Daphne Wiebing (d.wiebing@groningerdorpen.nl, 06-40558614).
Gebruikte foto is gemaakt door Marisol Benitez, Unsplash.