Groninger Dorpen bracht vorige week een bezoek aan het Voedselpark aan de Stichtinglaan. Want, het was hoog tijd om dit zorgzame initiatief onder de aandacht te brengen. Drie initiatiefnemers Noortje Isphording, Joke Middelveld en Janny Bolhuis vertelden ons enthousiast over de plannen voor het Voedselpark. De rondleiding van de dames uit Slochteren had bovendien een dubbele functie. Inwoners Ina en Adriaan uit Losdorp willen binnenkort zelf een dorpstuin beginnen en waren maar wat nieuwsgierig naar de ervaringen van de vrijwilligers van het Voedselpark Slochteren.
Het doel van het Voedselpark is helder: De initiatiefnemers willen gezonde voeding dichtbij huis en laagdrempelig aanbieden. Janny Bolhuis vertelt over haar ervaringen met kinderen uit gezinnen die weinig kennis hebben over wat gezonde voeding is en op welke manier groentes worden verbouwd en geoogst. Daar wil zij graag verandering in brengen. Inmiddels werken de vrijwilligers van het Voedselpark samen met de scholen uit de omgeving. Wekelijks komen de schoolkinderen naar de moestuin om daar te leren over de natuur en de gewassen. Eén van de onlangs georganiseerde workshops voor de kinderen is een middag kennismaken met ‘Water met een smaakje’. Geen rotzooi en toegevoegde suikers, maar een eeuwenoud simpel en lekker recept, water met een takje tijm of munt. Andere cursussen voor mensen uit het dorp en omgeving zijn workshops over eetbare wilde planten, snoeicursussen of kennisuitwisseling over de dieren die in het gebied voorkomen.
Een aantal vrijwilligers en basisschoolleerlingen helpen mee met het ontwerp voor het voedselpark. De initiatiefnemers kijken ver vooruit en zien over een paar jaar een uitbreiding van het huidige park met nieuw aangelegde rolstoelvriendelijke voetpaden, een waterpoel (in het voedselbos) en een inbedding van een uitgebreide moestuin waar jong en oud samen tuinieren (het moestuingedeelte). Het beschikbare stuk grond voor het Voedselpark is te danken aan een goede samenwerking met Staatsbosbeheer. Alhoewel het enthousiasme en de liefde voor de tuin duidelijk aanwezig is zijn de initiatiefnemers er nog lang niet! Het slagen van dit project zal mede afhangen van subsidies, sponsering en schenkingen. Daarom is ondersteuning hard nodig.
De keet op het terrein is een plek waar de harde tuinwerkers kunnen schuilen bij een hevige regenbui. Of waar ze in pauzetijd ervaringen uit de tuin kunnen delen onder het genot van een dampende kop thee. Om deze ervaring te delen, schoven wij op uitnodiging na afloop van de rondleiding ook aan voor een heerlijke kop koffie.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de toekomstplannen voor het Voedselpark of wil je graag een bezoek brengen? Kijk dan op www.voedselparkslochteren.nl.
Zie voor de plannen in Losdorp het verslag op de website: https://www.losdorponline.nl/index.php/zorgzaam-losdorp.
Het verhaal van Ina Boddeus (vrijwilligster en bewoner van de aanleunwoningen verderop) en Marja Venema (ondersteuner van de SOOS, voormalig manager van het Olderloug)
‘Er was hier niks meer, geen gezellige middagen’ – vertelt vrijwilliger Ina. Een kale ruimte zonder kleur en reuring. Dat was het voormalige woonzorgcentrum ’t Olderloug voordat initiatiefnemers van de SOOS besloten er een nieuwe invulling aan te geven. Op 7 oktober 2015 maakte Zonnehuisgroep Noord bekend dat ’t Olderloug haar deuren moest sluiten. Voor de bewoners van het pand betekende dat een grote verhuizing en een aanslag op de dagelijkse activiteiten. De aanleunwoningen bleven bestaan en worden verhuurd door Woonzorg Nederland.
Inmiddels is de grote zaal al bijna twee jaar weer in gebruik dankzij het initiatief van de SOOS. Er wordt wekelijks samen met ouderen koffie gedronken en organiseren de vrijwilligers uiteenlopende activiteiten voor de dorpsgenoten. Om zoiets op poten te zetten, heeft het wel wat voeten in de aarde gehad. De initiatiefnemers gingen opzoek naar middelen om de ruimte weer aan te kleden. Woonzorg Nederland zorgde voor de meubelen, die kwamen beschikbaar via Zonnehuisgroep Noord en het eerste koffiezetapparaat. Servies en een opstartsubsidie werden beschikbaar gesteld door de gemeente Midden-Groningen. Ook de Noord Nederlandse Uitdaging hielp mee door het leveren van meubilair en kasten.
Dankzij een vaste kern wekelijkse activiteiten
Het meest trots is Marja nog op de vrijwilligers die het initiatief van de SOOS samen met haar van de grond af aan hebben opgezet. ‘We hebben een vaste kern van vijftien mensen en van hen moet je het hebben’ zegt ze. Ina had vanmiddag de bloemetjes als aankleding op de tafels alweer verzorgd. Ook doet zij veel telefonisch werk. Ze vindt het heerlijk om op deze manier weer van waarde te kunnen zijn. ‘Het gaat erom even een stukje aandacht te geven aan de mensen die dat nodig hebben. De kracht is om mensen steeds weer persoonlijk uit te nodigen. Je ziet dat men ervan opleeft!’ Ina glundert wanneer zij in contact is met de mensen. Sommige mensen moeten wennen aan nieuwe activiteiten. Maar dat heb je altijd. Iedereen is welkom, nu en in de toekomst. Marja is een open boek – maakt onenigheden bespreekbaar. ‘Zo probeer je integer met elkaar om te gaan’. Ina voegt er op haar beurt weer aan toe dat de vrijwilligers niet zonder Marja kunnen. Zij is een belangrijke spil in het web. Naast de wekelijkse koffiemomenten die vrij te bezoeken zijn, organiseren de vrijwilligers ook speciale dagen. Dan is de entree 5 euro, maar dat is het meer dan waard. Aankomende donderdag is zo’n middag. Dan worden verhalen uit de oude doos verteld onder het genot van typisch Grunneger Poffert.
De toekomst van de SOOS? Het Huis van de wijk
Voor nu voorziet het initiatief in de behoefte die er is. Het is een niet weg te denken plek in het dorp geworden. Maar hoe zien beide dames de toekomst van de SOOS? Daar hebben ze wel ideeën bij: ‘Het wordt het huis van de wijk’. Ze zouden graag meer mensen willen bereiken. Wie weet kan er een busje beschikbaar komen via de dorps coöperatie om mensen te halen en te brengen. Wie weet kan er over vijf jaar ook weer 24- uurs zorg geleverd worden in het gebouw – met behoud van eigenheid. En liefst in goede, harmonieuze samenwerking met een dorpsondersteuner (meer weten over de functie van een dorpsondersteuner? klink op dit linkje). De dames geven toe dat zij dit niet altijd kunnen blijven doen. Op den duur zal de jongere generatie het kunnen overnemen van de vrijwilligers.