Terug naar alle initiatieven

Gemeente Oldambt

Gemeente Veendam

Tussenschakel

Coronacrisis

Contactgegevens

Contactpersoon: Jannie Orsel, jannieorsel1hotmail.nl, 06-11182588

Locatie van dit initiatief

Stichting Eerste Hulp Heiligerlee en Veendam

Corona

De Snuffelshop dreigt om te vallen

Dreigend verlies van veilige plek voor minima
De Snuffelshop in Heiligerlee en Veendam (opgericht door Stichting Eerste Hulp) is een belangrijke steunpilaar voor veel inwoners uit de omgeving en mensen die er dagelijks vrijwilligerswerk verrichten. Al heel wat jaren zetten Jannie Orsel, haar dochter Diana en zoon Harm zich in om minima een steuntje in de rug te geven.

Dagelijks komen mensen langs de Non-profit kringloopwinkel, snuffelen naar eerlijke, goedkope producten. Naast de verkoop is de sfeer in de winkel ongekend. Jannie haar ervaringsdeskundigheid en warme contact met mensen, geven de bezoekers het gevoel dat ze ertoe doen. Dikwijls voelen inwoners de veiligheid om hun zorgen of levensverhaal kwijt te kunnen. Daarmee wordt een groot deel van problemen als eenzaamheid, sociale isolatie en gemis aan waardevolle dagactiviteiten opgevangen.

 

Help de Snuffelshop overeind te houden 

De situatie is nu zorgelijk. Waar minima tot nog toe, zonder hulp van gemeente, konden terugvallen op een laagdrempelige voorziening, daar dreigt vanwege Corona de winkel en ontmoetingsplek haar deuren te moeten sluiten. Omdat er geen beroep gedaan kan worden op NOW-regeling zijn de initiatiefnemers een Crowdfunding actie gestart, in de hoop dat zij haar bestaansrecht blijft behouden.

Steeds meer mensen die nauwelijks iets in huis hebben en net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, vragen om hulp. Daar zet Stichting Eerste Hulp zich voor in. Per jaar helpt de Stichting ongeveer 140 gezinnen die tussen wal en schip vallen. De leden (dit zijn er inmiddels 4.500) van de Stichting helpen met boodschappen, kleding, meubels of andere spullen. Via Facebook kunnen mensen met hun hulpvragen terecht bij de vrijwilligers. De Stichting werkt zonder subsidie en is non-profit. Jannie Orsel, die het initiatief zes jaar geleden vanuit huis heeft opgezet, vertelt: ‘Mensen kunnen hun verhaal kwijt’. Ook is in Veendam een kringloopwinkel geopend, waar de Stichting in samenwerking met Kledingbank Maxima en de voedselbank spullen inzamelt en doorgeeft.