Terug naar alle initiatieven

Gemeente Midden-Groningen

Coronacrisis

Dorpshuis

Contactgegevens

Contactpersoon: Wini Vos

Mailadres: info@woldwijckcentrum.nl

Telefoonnummer: 06 12579881

Website: www.woldwijckcentrum.nl

Startdatum initiatief

24/03/2020

Locatie van dit initiatief

Woldwijckcentrum Hoogezand

Corona

Eetkamer Woldwijckcentrum draait ondanks corona op volle toeren!

Woldwijck is een grote en gevarieerde wijk in Hoogezand. Oud, jong, arm, rijk, gezinnen, alleenstaanden, nieuwkomers, er woont van alles. Aan de Pleiaden, waar ook de winkels zijn, staat het Woldwijckcentrum waar de bewoners elkaar ontmoeten. Eén van de succesvolste activiteiten die er georganiseerd worden is de Eetkamer waar drie keer per week alleenstaanden gezellig samen eten. Door het coronavirus is dit momenteel niet goed mogelijk en daarom brengt de Eetkamer de maaltijden bij de mensen thuis. Wini Vos, sociaal beheerder van het wijkcentrum, vertelt hoe dat geregeld is.

Wini: “De opkomst bij de Eetkamer is altijd heel goed. Er komen veel oudere mensen, maar ook jongeren die na hun werkdag komen eten. En mensen die tijdelijk alleenstaand zijn, bijvoorbeeld omdat de partner ergens revalideert. Het is voor deze mensen fijn dat ze een goede maaltijd bij ons kunnen krijgen, maar nog fijner dat zij niet alleen hoeven te eten. Het sociale aspect is heel belangrijk.”
Er komen elke keer tussen de 12 en 20 eters bij de Eetkamer, een maaltijd kost 4 euro. Daar krijg je een verse maaltijd voor, een toetje en een kop koffie. Voor mensen die een allergie hebben of iets echt niet lusten wordt apart iets geregeld. Er wordt gekookt door een kleine groep enthousiaste vrijwilligers. Deze vrijwilligers melden zich zelf aan maar komen ook wel via de vrijwilligerscentrale of een re-integratietraject binnen.

Wini: “Vooral dat kopje koffie is belangrijk. Tijdens het eten wordt er bijna niet gesproken maar daarna komen de verhalen los. Nu de mensen noodgedwongen veel thuis moeten zitten missen ze die contacten enorm.”

Het Woldwijckcentrum is daarom met een mooi alternatief gekomen. In plaats van dat de mensen naar het wijkcentrum komen worden de maaltijden bezorgd. Mensen van buiten de wijk kunnen hun maaltijd afhalen.

Wini: “Onze vrijwilligers brengen de maaltijden met een winkelwagentje rond. Op de dagen dat we koken hebben we dus niet alleen twee koks maar ook twee bezorgers nodig. Dat gebeurde eerst allemaal door een relatief kleine club vrijwilligers. Daarom hebben we nu ook de vrijwilligers benaderd die zich normaal gesproken in het wijkcentrum met andere taken bezig houden. Zo wordt de druk niet te groot voor de vrijwilligers van de Eetkamer.”

De Eetkamer heeft wel moeten investeren om dit idee uit te voeren. Extra materiaal zoals bakjes, mondkapjes en handschoenen. Wini: “De penningmeester gaat alle investeringen eens bij elkaar optellen, mogelijk kunnen we wat subsidie hiervoor krijgen. Ook willen we onze vaste koks de mogelijkheid bieden een HACCP cursus over voedselveiligheid te volgen. We doen mee aan de vrijwilligersprijs van Midden-Groningen. Als we winnen kunnen we het geldbedrag dat daarbij hoort hiervoor gebruiken.”

Het moment dat de maaltijd bezorgd wordt is een mooi moment om even contact te hebben met de mensen. En ook onderweg op straat ontstaan er gesprekken. Wini: “Vooral de ouderen die van de kinderen vanwege corona soms de deur niet uit mogen, zijn blij ons te zien. Dan maken ze toch nog even een praatje. We vragen hoe het met ze gaat en of we wat voor ze kunnen doen. Alhoewel de meesten het na een paar minuten ook wel weer best vinden. ‘Ik ga naar binnen anders wordt mijn eten koud!’ roepen ze dan.”

Het Woldwijckcentrum in Hoogezand is een wijkcentrum waar alle bewoners van de wijk terecht kunnen met hun vragen en wensen op het gebied van sociaal culturele activiteiten, ontmoeting en vrijwilligerswerk in de welzijnssector.