Lente 2019: Ronde tafelgesprekken Usquert

Vorige week verzamelde een groepje ‘meedenkers’ zich rond de keukentafel van Netteke Nienhuis in Usquert. Netteke is samen met andere enthousiaste vrijwilligers opzoek naar hoe ‘zorg’ in het dorp een plek krijgt – een belangrijke vraag om te stellen nu steeds meer voorzieningen uit het dorp verdwijnen.

Welzijn Usquert gaat trouwens niet alleen om zorg. De initiatiefnemers vinden dat het aanbod wat zij willen bieden veel breder is. ‘Er zijn’ voor elkaar dat is de basis van waaruit de initiatiefgroep aan de slag gaat. Hun missie is om Osquerders een fijne,veilige plek in het dorp te geven. Oud en jong mag meedoen! Hoe dat er precies uitgaat zien, dat is nog open. Dat kan een loket zijn waar mensen terechtkunnen met allerlei vragen, een digitale site of een uitbreiding van de klusjesdienst die er al is in het dorp.

Van oudsher zet Stichting Welzijn (Bejaarden), die ook betrokken is bij het initiatief, zich in voor de ouderen in het dorp. De Stichting vervult al een belangrijke rol als het gaat om het Groningse noaberschap en het informele zorgnetwerk van Usquert. Dus volledig nieuw hoeft het initiatief ´Welzijn Usquert´niet te zijn. De initiatiefgroep (deels bestaande uit leden van de Stichting, dorpsbelangen en andere actieve meedenkers) wil in het dorp kijken hoe zij (nog beter) kunnen aansluiten bij de behoefte van de Osquerder ‘van nu’. Na wat voorbereidend werk; zoals een bezoek aan Warffum, een standje op de kerstmarkt en een aantal bijeenkomsten in het dorpshuis, vinden de eerste gesprekken met dorpsgenoten plaats. De komende tijd staan nog meer activiteiten op de planning. Tenminste twee vertegenwoordigende groepjes worden gevraagd om inbreng te geven. Zij zullen helpen om de plannen concreter te maken. De gespreksinhoud wordt verzameld op grote vellen papier en  post its. Groninger Dorpen helpt mee vorm te geven aan het proces.