Minister de Jonge: volwaardige positie bewonersinitiatieven

Donderdag, 20 december 2018

Op 17 december heeft minister Hugo de Jonge een brief aan de Tweede Kamer gezonden, waarin hij bewonersinitiatieven erkent als volwaardige partners in het zorgaanbod en belooft hun positie door een aantal concrete maatregelen te versterken.

Actieprogramma Zorgzame GemeenschappenBegin van dit jaar is op verzoek van het ministerie van VWS door Nederland zorgt voor Elkaar (NLZVE) het Actieprogramma Zorgzame Gemeenschappen opgesteld. Dit programma bestaat uit drie actielijnen:

Reactie van de ministerDe minister gaat NLZVE financieel steunen om een goede kennisinfrastructuur voor bewoners-initiatieven te creëren, de helpdeskfunctie uit te breiden en een nationale dialoog te voeren. Daarnaast komt in bestaande programma’s en proeftuinen meer aandacht voor de positie van bewonersinitiatieven. Hierbij is ook aandacht voor het vaststellen van de maatschappelijke meerwaarde ervan. Tenslotte wordt door het ministerie van BZK gewerkt aan verbreding van het Right to Challenge.Hoewel NLZVE teleurgesteld is dat meerdere concrete actiepunten uit het Actieprogramma niet worden aangepakt, is het netwerk blij met de erkenning van de grote waarde van bewoners-initiatieven in de zorg en ondersteuning.

Nederland Zorgt Voor ElkaarOveral in het land nemen bewonersinitiatieven zelf verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in hun dorp of wijk, door ondersteuning, welzijn, zorg en wonen te organiseren. Het lokale netwerk, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn van betrokken bewoners leidt tot nieuwe oplossingen voor het groeiende probleem van de zorg voor ouderen en andere kwetsbare inwoners. Inmiddels zijn er meer dan 500 initiatieven bekend (zorgcoöperaties, stadsdorpen of noaberzorgpunten, hoe ze zich ook noemen) en jaarlijks komen er zo’n 100 initiatieven bij. Zij vormen een landelijk netwerk onder de naam Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE).

Zorgzame Dorpen GroningenGroninger Dorpen faciliteert het netwerk Zorgzame Dorpen Groningen (ZDG). Dit netwerk telt inmiddels al 100 zorgzame dorpen in de provincie Groningen en lanceert 14 februari 2019 haar eigen website. ZDG is aangesloten bij Nederland Zorgt Voor Elkaar, heeft input geleverd middels kennistafels met dorpen uit Groningen en namens ZDG en Groninger Dorpen zit adviseur Inge Zwerver in het bestuur van NLZVE. Download de hele brief hier