Nederland Zorgt Voor Elkaar

Hans van der Heide, Ulrum

Participeren, of te wel actief aan iets deelnemen horen we vaak. De Koning zei zelfs tijdens de troonrede in 2013 dat Nederland verandert van een verzorgingsstaat naar een participatie samenleving. Zoals dat gebracht werd kwam het over als een dekmantel om de bezuinigingen te verkopen. Maar ik moet zeggen dat met het actief zijn in het omzien naar elkaar natuurlijk niets mis is. Een samenleving waarin het ‘ik’ voorop staat is ook niet mijn ideaal.

Mijn naam is Hans van der Heide, woon in Ulrum  en ben nu ruim een jaar actief als adviseur voor de Helpdesk Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE). Samen met 2 collega’s in het land mag ik een adviserende rol vervullen om bewonersinitiatieven de helpende hand te bieden. Wat is het prachtig om je eigen ervaringen te kunnen delen en daarmee anderen op weg te helpen. Het is immers jammer om tijd te besteden aan het wiel voor de tweede keer uit te willen vinden.

Ik ben inmiddels jarenlang actief bij tal van initiatieven. Eén daarvan is de Stichting DörpsZörg in Ulrum. Een initiatief om er voor te zorgen dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen huis. Of het inmiddels succesvolle maatjesproject. We hebben te maken met krimp en verlies van veel voorzieningen. We zien gelukkig ook dat daardoor prachtige initiatieven ontstaan. Of zoals Inge Zwerver van Groninger dorpen prachtig zei: “Daar waar leegte ruimte schept ontstaan de mooiste dromen”

We kennen hier in Groningen natuurlijk allemaal “Groninger Dorpen”.
Zij verbinden tal van projecten en hebben veel kennis over dorpen, dorpshuizen en belangrijke ontwikkelingen en netwerken. Ook de Helpdesk NLZVE maakt graag gebruik van hun kennis en werkt dan ook graag samen met Groninger Dorpen. Die samenwerking gaan we de komende tijd nog meer vormgeven.

Er is nog een wereld te winnen en zet me daar graag voor in.Om ook mijn kennis verder te ontwikkelen zou ik graag een aantal projecten in de diverse dorpen een bezoekje willen brengen om te horen wat jouw verhaal is. Een verhaal over de successen maar ook over de valkuilen en problemen waar je tegenaan loopt.

Mogelijk vinden we samen een oplossing.
Delen is en blijft belangrijk, want hoe je er ook naar kijkt:
“Samen werkt beter”

Neem gerust contact op:


NLZVE
Hans van der Heide
Tel:06-12858038
e-mail:hans.vanderheide@nlzve.nl

Klik hier voor de website van Nederland zorgt voor elkaar.

Samen werkt beter!