Waardig Wonen – Bij ouder worden en dementie in eigen dorp of wijk of eigen omgeving kunnen blijven wonen als langer thuis wonen niet meer gaat.
Waardig Wonen zoekt mensen die samen een huis Waardig Wonen willen realiseren. Daarmee kunnen mensen met dementie langer in eigen dorp of wijk of eigen omgeving blijven wonen.
De zorg is veranderd. Er wordt steeds minder zorg vergoed, overheden trekken zich terug en verzorgingstehuizen bestaan niet meer. Van ouderen, kwetsbare mensen en hun omgeving wordt dan ook steeds meer eigen kracht en samenredzaamheid verwacht. Met ook het gegeven dat het Groninger platteland vergrijst en de voorzieningen steeds meer uit de dorpen verdwijnen, kan de leefbaarheid in de dorpen voor ouderen en kwetsbaren onder druk komen te staan.
Het aantal ouderen – ook mensen met dementie – neemt toe. Mensen met dementie hebben dezelfde behoeften als ieder ander mens. Ze willen de draad van hun leven na de diagnose dementie oppakken met hun dierbaren. Blijven wonen in hun eigen woning. Waar nodig ondersteund met zorg totdat het thuis echt niet meer gaat. Ook dan willen mensen met dementie in een herkenbare en vertrouwde omgeving blijven of gaan wonen.
De ouders van Evelien Bax konden door hun dementie niet meer thuis wonen.
In de reguliere zorg vond Evelien niet de persoonlijke aandacht en zorg die ze voor haar ouders wenste. Daarom begon zij met Waardig Wonen; er zijn in Wagenborgen en Groningen woningen waar nu elk 5 mensen met dementie wonen. Gewoon in de wijk of in een dorp met 24-uurszorg, veilig en met aandacht.
Elk huis biedt woonruimte aan vijf tot zes mensen met dementie. Gewone eengezinshuizen zonder drempels en met aanpassingen als inloopdouche, wandsteunen en handgrepen. Een extra kamer voor de verzorgenden voor hun overdracht met een bed voor de nachtdienst. Waar mogelijk een logeerkamer voor familie. Iedere bewoner heeft een eigen kamer en een eigen inrichting.
Vertrouwde meubels, lekker veel of juist weinig planten: eenieder richt het in naar zijn of haar smaak. Spelletjes spelen, lezen, koffiedrinken en een praatje maken kan in de gezamenlijke woonkamer en keuken. Met tijd voor een spelletje, een wandeling of een afspraak buiten de deur. Maar de dagelijkse dingen die bij een huishouden horen ook. Daarom helpen De bewoners helpen zoveel mogelijk mee met de dagelijkse karweitjes. Samen koken en de was doen bijvoorbeeld. Maar ook boodschappen halen, een bezoek aan de pedicure, een blokje om of – ook fijn – even tijd voor jezelf. Mee blijven doen in de woning en in de maatschappij! Want waarom zou je je huiskamer niet meer uitkomen als je dementie hebt?
Geen huis is hetzelfde, ze worden gevormd naar het karakter en de behoeftes van de bewoners.
Een liefdevol team van verzorgenden is 24 uur per dag aanwezig. Dankzij de kleinschaligheid van de woningen kan er goed ingespeeld worden op de behoeften van iedere bewoner. Waardig Wonen helpt de bewoners en hun familie bij het vinden van de juiste verzorgenden. Overdag zijn er meestal twee van hen aanwezig, zodat er voldoende aandacht is voor iedereen.
Bewoner worden in een Waardig Wonen-huis is mogelijk voor mensen met een zorgindicatie voor dementie (ZZP VV 5). Iedere bewoner betaalt mee aan de huur, maaltijden en overige voorzieningen. Zorg wordt ingekocht met het persoonsgebonden budget.
Waardig Wonen vindt dat in elk dorp (of wijk in de grotere plaatsen) in het werkgebied Waardig Wonen (Noord-Nederland) deze mogelijkheid moet kunnen bestaan. Waardig Wonen wil – in overleg met de ouderen en hun mantelzorgers, de organisaties in de wijken en de dorpen – dat mogelijk maken.
Daarmee wordt bereikt dat mensen met dementie meer keuzemogelijkheden krijgen als het thuis niet langer gaat. Het aantal ouderen – ook mensen met dementie – neemt toe zodat we daarmee ook pro-actief in Noord-Nederland wonen voor mensen met dementie bieden; ook uit de lage inkomensgroepen.
Informatie op http://www.waardigwonen.nl/ . U kunt mailen naar info@waardigwonen.nl of bellen naar 06 – 292 165 68. Waardig Wonen is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur; vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.